Metal ürünlerin her geçen kullanım sonrasında pas ya korozyona maruz kalması konusunda yağ, pas, kir gibi üzerindekileri kaldırarak en iyi şekilde boyama süreci ve paslanan metalin kullanım süresini uzatmak için yapılan işlemlere kumlama adı verilir. Günümüzde manuel ve otomatik kumlama olarak 2 çeşit vardır. Grit adı verilen aşındırıcı maddelerle yapılan bu kumlama işlemlerinde metal yüzeyinin görünen tüm sorunları giderilir. Burada amaç korozyonu yok etmek ve metal özünü ortaya çıkartarak en iyi kullanım imkanı sağlamaktır. Kumlama süreci ise bu işlemlerin metal üzerinde en korumasız olan aşamasıdır. Kumlama aşamasında olan bir metalin, herhangi bir sebeple beraber nemli ortama bırakılırsa kısa süre içerisinde renk değiştirdiğini görebilirsiniz.
Bu sebepten dolayı en hızlı şekilde korunmalı ve boyanması gerekmektedir. Metal kumlama süreci sonrası boyama ile beraber doğru şekilde teknikler uygulanması gerek, kaliteli bir şekilde boyama uygulamasıyla metalin zarar görmemesini sağlamak gereklidir. Boya uygulamasında profesyonel ekip yardımıyla doğru çözüm alabilirsiniz. Hava almayacak şekilde bir boyama yapılmaması halinde korozyon sorunu yaşanacağını bilerek hareket etmelisiniz.
Kumlama kumu, metal yüzeyler üzerine çarptırılarak uygulaması gerçekleştirilir. Mikron seviyelerinde metal yüzeyde yapılacak aşındırma ile yüzeyde pir, pas, korozyon gibi tüm istenmeyen görünüm ve maddeler temizlenmeye çalışılır. Bu aşama sonrasında da yüzeyde boya uygulaması yapılarak açık alan tüm alanlar boyanır. Kumlama yapılması sayesinde çok büyük parçaların dahi kumlanması konusunda günümüzde özel makineler geliştirilmiştir. Bu makineler kullanılarak özel çalışma sağlanabilir, kumlama kabinleriyle beraber küçük ya da büyük çaplı sistemlerle beraber oldukça ideal çözümler de sunulabilmektedir.
Kumlama, metal yüzeye mikron derecede etki ederek aşındırma yapar ve üzerinde yağ, kir, pas gibi tüm istenmeyenleri çözer. Kumlamada da dereceler bulunur. Kuru havalarda en kısa zamanda bitirilmesi gerek bu uygulamalar, uygulama sonrasında ortalama 4 saat içinde boyaya geçiş yapılması gerekir. Pas ve korozyon gibi istenmeyen oluşumlar temizlendikten sonra çelik malzeme, paslanmaya karşı hazır bekler. Bunun önüne geçmek gerekmektedir.
Kumlama işlemi bittikten sonra, en kısa zaman içerisinde boyama sürecine geçilmesi gerekmektedir. Çelik kumlandıktan sonra önce astar boyası deinlen shop primer atılmalı ve sonradan asıl boya atılmalıdır. Shop premir atılmalı daha sonra asıl boya atılarak doğru uygulamaya geçilmelidir. Ortalama kumlama sonrası en geç 4 saate kadar koruyucu boya ile çeliğin boyanması önemlidir. 15 - 20 mikron mertebesinde uygulama olması gerekir. İmalat süreçlerinde de, imalat sonrasında kaynak temizlikleri yapılarak uygun boyama ile boyanması gerekir. Boyama süreçlerinde de kullanılan aletler önemlidir. En iyisi de Airless Boya makineleridir. Bu ürünlerde boya, hava ile temas etmeden doğrudan çelik yüzeyine giderek hava kabarcığı dahi oluşturmaz. Çelik yüzey temizlik değerleri hava kabarcığı kalmadan boyanma işlemi yapılması, kaliteyi arttırarak ömrünü uzatarak uzun ömürlü çelik kullanımını da sizlere sağlar.